Indienresa


Shopping och kultur

posted 9 Mar 2013, 10:25 by Jan Larsson

Lördag och vi hade hyrt 2 bilar med privatförare för dagen. Vi började mot en par som skulle vara så fin med ett monument av en Brittisk officer med 1000 stupade soldater. Monumentet var stort, strålande blommor mm men runt om i parken då? 10 m utanför monumentet ser det ut som mest övrigt i Indien, skitigt, rörigt. Det ligger bråte överallt, skräp mm. Dessa kontraster möts man av hela tiden, överallt.
Vi åkte vidare mot nått palats med jättefin trädgård, men värmen, och deras oändligt menigslösa och värdelösa rutiner gjorde upplevelsen till att jag var väskbevakare medans de övriga gick in.
Tempen har idag varit över 33 grader och det är extremt hett för årstiden, dom själva säger att dom har aldrig haft sådan hetta i Mars någonsin. Jag som hade packat kläder för kyla, har till och med bränt mig i solen idag. Nåväl, sen åkte vi vidare in mot centrum för shoppingen. Vi hade fått rekommendation på ett ställe att äta på som vi letade ett tag, när vi väl hittade det och kom in så .... chock, världens sunkigaste hak, vi måste ha hamnat fel. Så vi tog en öl där, krånglade 10 minuter med betalningen som dom inte kunde genomföra för kassan inte fungerade. Men efter miniräknare och 26 försök senare lyckades 2 kypare få en summa, jösses har dom aldrig räknat förr och dom ska driva affärsrörelse????
Nu hade klockan börjat närma sig 3 och vi hade inte ens kommit till shoppingen. Men den som väntar på något gott, väntar alltid för länge, jo så är det. Vi shoppade loss en stund men tröttnade rätt snart med värmen och så.

Här kommer några bilder från dagen, jag tycker första bilden är så fin, kossorna reklamen, kontrasterna är så fina.

2013-03-09 Indien


Sista arbetsdagen

posted 8 Mar 2013, 09:02 by Jan Larsson

Idag Fredag har vi som sista insats besökt huvudkontoret i Guragon som är en del av Delhi, kontoret har dryga 4000 anställda. Vi har fått rundtur och sett på serverhallar med kliniska installationer allt enligt handboken, man måste säga att dom är mycket duktiga på att hålla ordning (på vissa saker) och arbeta strukturerat. vi har även fått flera presentationer om infrastruktur, säkerhet och organisation. Allt mycket väl planerat och strukturerat enligt ISO 9000 och ISO 27001, och det är klart med kostnaden för arbetskraft här är det inget problem att ösa in folk som har tid att skapa och underhålla rutiner. Ibland undrar man om man har mer fokus på att skapa rutiner och dokument än att faktiskt efterleva dom på ett ambitiöst sätt. Jag menar inte att man bryter mot dom, men däremot så är det så mycket rutiner och information på intranät mm att det finns ingen realistisk chans för alla medarbetare att ta det till sig, värdera det och faktiskt reflektera över innehållet för att sedan omsätta det till något som gör slutprodukten bättre.

Indien är ett märkligt land måste jag säga, jag har gjort många reflektioner, en är trafiken. Som många sydeuropeiska länder använder man tutan frekvent, här kommer jag. Vägmarkeringar som visar var man ska köra, hur många filer som finns är bara en markering och betyder inget. Motorvägen med 3 filer är oftast 5 filer med tutans hjälp. LGF tycker man borde hålla sig ute på kanten men nejdå, dom är alltid i mitten så man kör om dom på båda sidor, med tutan så klart. Kanske inte så dumt ändå, är man i mitten är det ju lika långt åt båda hållen och enklare om man får för sig att vända och köra mot trafiken. Jo då, det fungerar utmärkt, man kompletterar bara tutan med helljuset så går det med. Avfarter eller påfarterar har man inte, inte heller körriktningar, man kanske har det teoretiskt, men alla vägar används frekvent som alla alternativ, samtidigt. Funkar även det, bara använda .. ja ni vet.
Dock så kör man inte så fort, så faktiskt fungerar det även om det inte är något jag rekommenderar att prova på. Jag har även reflekterat att vi redan blivit skadade eller vana, nu när vi gick på gatorna i kvällsvimlet så tutades det hej villt runt om oss utan att någon av oss reagerade på bilar som ville fram. Förmodligen har vi nu blivit så loja att vi utgör en stor trafikfara när vi kommer hem, tutar någon på oss kommer vi knappt höja ögonbrynen.

Som sagt, man har folk överallt, tom i hissen på HQ satt det folk på en pall och tryckte på "stänga dörren" knappen, tja han har ju ett jobb. Man har vakter på varje våning, på toan är det städare som hela tiden fixar och pillar och står bakom ryggen redo att rycka in, faktiskt lite jobbigt att hela tiden ha folk runt om sig som passar upp på en. Men trots att det är folk överallt, blir det inte alltid renare, eller bättre service. Man liksom bara finns där men det blir inte så mycket till resultat. I resturangen på morgonen kryllar det av folk, det är då minst 15 personer som springer runt och frågar om man vill ha nått, beställer man av dom ska man vara glad om dom sen kommer ihåg att faktiskt leverera. För dom är det viktigast att fråga och ta order än att genomföra.

So far har alla klarat magen och ändå har vi ätit Indisk mat hela veckan, starkt är bara förnamnet, men gott. Maten är mycket god och billig. Sex personer totalt med dricks ca 130 kr / pers och då har vi druckit öl till maten.

Nu har vi lördag och söndag framför oss med lite "semester" och sightseeing att göra, vi har bokat 2 bilar med privatdriver hela dagen för imorgon.

Här kommer lite fler bilder från dagen som vi avslutade med några nyckelpersoner från projektet.


2013-03-08 India


Bildspel från vår resa

posted 7 Mar 2013, 02:48 by Jan Larsson   [ updated 7 Mar 2013, 03:00 ]

Indien Noida


Noida New Delhi

posted 6 Mar 2013, 05:25 by Jan Larsson   [ updated 7 Mar 2013, 02:34 ]

Ja, då är vi på plats och installerade, sovit 1 natt och anpassat sig lite med tidsomställningen. Dock lite jetlaggad ännu.

Trafiken är ett mirakel, jag menar att dom överlever, eller kanske det är några som stryker med varje år...dag. En 3 filig motorväg fungerar iaf som en 5-filig. Tutan är människans bästa vän i det här landet, inte kossan. Vi har privatchafför som hämtar och lämnar oss från hotell till kontor så det är tur och praktiskt.

Hotellet är det stil på, SAS Radisson och rummen är nog lika stora som vårt hus. Lägger med några bilder, skulle varit fler men det strular lite med att ladda upp.Badrum. Bakom glasdörren rakt fram är det steam/sauna/dusch. Förstår mig inte på vad dom menar med Finnish Sauna, men det sitter nått reglage på väggen.


Bubbelbad i samma rum, bara ett draperi bredvid sängen. Myspys belysning.
Bubbelbad


Vardagsrum och säng, med plats för 4 personer minst.


En bar och kontor
Kontor


En liten matplats.
Matdel

Städpersonalen har likt Egypterna gått igenom toaväskan och gjort det fint enligt sina traditioner, det där med att bli "för" privat verkar inte störa dom iaf. 

Service
Snart dags

posted 28 Feb 2013, 07:19 by Jan Larsson

Måndag vid 11 går tåget från Insjön till Stockholm, sedan flyg till Helsingfors och på kvällen flyger vi till Indien. Landar tisdag morgon i Delhi och åker snabbt ut till Noida där vi kommer bo och arbete, tror det är några mil utanför bara.

Spruträdd?

posted 25 Feb 2013, 10:57 by Jan Larsson

Då ska man då inte åka till Indien, idag fick jag ytterligare 2 sprutor, en mot stelkramp och en ytterligare mot hepatit. Imorgon skall jag inmundiga min andra dos av det välsmakande Dukoral, ironisk ja.
Som pricken över iet skall ytterligare en tredje hepatit tas om 6 månader.
På måndag åker vi i alla fall om ingen insjuknat av alla sprutor. Tåg till Arlanda, sen flyg till Helsinki och därifrån direkt till Dehli.

Mer vaccin

posted 18 Feb 2013, 04:38 by Jan Larsson

Började äta min kur DUKORAL idag, smakade hallonsoda men äckligt sött och vidrigt. Hoppas jag var frisk nog för att kunna äta den då man ej får ha en infektion i kroppen vilket jag nog haft/ kanske har. Läser på förpackningen om biverkningar, vilket man aldrig ska göra om man vill äta någon form av medicin.

Mycket sällsynta biverkningar (förekommer hos färre än 1 av 10 000) är: trötthet/dåsighet, frossa, svår diarré, ledvärk, halsont, försämrat smaksinne, svettningar, sömnlöshet, allmän värk, nässelutslag och andra typer av hudutslag, influensaliknande symptom, svaghet, frusenhetskänsla, andfåddhet, stickningar, dehydrering (uttorkning), ansiktssvullnad, högt blodtryck, upphostningar, klåda, svullna lymfkörtlar.

Hmmm, skulle aldrig ha läst det där alls. Nu känns det genast mycket tryggare.

Vaccine

posted 31 Jan 2013, 02:22 by Jan Larsson

Been at the doctor now and got my first of three shots, shit I hate injections (both SQL and doctors). The good news is that I didn't faint ... so far.

Preparing documents for Visa

posted 24 Jan 2013, 23:45 by Jan Larsson   [ updated 25 Jan 2013, 03:42 ]

Soon I'll have all the paperworks in place, now I just need the receipt that covers all cost for this process. Then I can send all the papers and my passport by courier to the embassy.Business trip to India - Visa

posted 24 Jan 2013, 04:52 by Jan Larsson

Go to India on a business trip sounds easy, 
-book a flight
-grab your passport and you're on your way ... 
who am I kidding? I have now spent almost 1 working day to figure out how to fill out the online application for Visa. Fathers birth place ?? Huh, like the embassy of India would know about the small village Forsträsk in the wilderness of Norrland, I mean Forsträsk is 15 km outside of Niemisel. Do YOU know where Niemisel is?, It's 20 km outside of Boden, aha now you might know where we are. But still, how many Swedish born citizen can pinpoint Boden on a map?

Okay, the online part is now ready after tons of unnecessary questions. Printed - check.
New passport valid more than 6 months - check.
Letter of intent from my employeer begging for my Visa - check.
Invitation from Company in India - waiting
A 2x2" photo with white background - waiting

1-10 of 10